Canvas printing

Artistic canvas print

Our archival pigment fine art printing technology also ensures long print life for canvas. With fade-resistant inks, canvases made without acid or optical bleaching agents will retain their original appearance for 80 to 100 years. The canvases we use meet the strict quality requirements for works of art.

Fine Art on canvas

Canvas has become very fashionable in recent years. Our studio has been making photos on canvas since 2000, we ran the first webshop for ordering canvas from photos, fotovaszonra.hu. More and more companies offer their customers cheap canvas printing services, using inferior CMYK inks, which are prone to fading after only a few years, on synthetic canvas. We have recently closed our own photo canvas ordering site, we also serve our local customers with the highest quality canvas printing available.
We focus on artistic quality. Our medias are selected canvases from the best known foreign manufacturers.

Fine Art canvas prints are used by more creative genres:
Photography - recently, fine art photo on canvas printing has become less important. We are proud to have famous Hungarian photographers - e.g. Éva Keleti, János Eifert, György Gáti, Sándor Zsila - having their photographs printed on canvas with our studio.


Computer painting, graphics - many artists create their works freehand on digital drawing boards or touch-sensitive graphic monitors. There is a wide range of software to help you create unique artistic visuals. The primary medium for digitally created works is the giclee artist print, and for these works most artists choose to use the canvas. Digital painting original images are created using the giclée canvas print method.

Canvas reproduction

By digitizing handmade works in different artistic genres, the possibility opens up for these works - collages, montages, drawings, prints - to be sold at the art market in the form of reproduced canvas prints similar to paintings.

Painting reproduction

Most of the canvases are reproductions of original paintings by contemporary painters, after digitization. Scanning acrylic, watercolour and oil paintings results in detailed computer image files that are true to colour and include spatial textures. These files can be used to create canvas prints that look very similar to the originals, allowing artists to generate additional revenue from the sale of their prints.
Learn more about our CRUSE large format scanner and painting scanning service.

Giclée vászonkép - művészi nyomat

A giclée művészi nyomatok - függetlenül attól, hogy milyen alkotási módon készült a digitális forrásuk - eredeti, önálló, a jog által védett műalkotások. A vászonra készült giclée nyomatok hitelesítése megegyezik a többi műalkotásra jellemző aláírás és sorszámozás jegyekkel, illetve a giclée tanúsítvánnyal.
Bővebben olvashatsz "Giclee printing" cikkünkben a giclée művészeti nyomat kiadásokról.

Festmény reprint

Híres régi festőművészek múzeumokban található festményeit legtöbbször jó minőségben, nagy felbontásban és színhelyesen digitalizálják. A festményekről készült számítógépes vászonnyomat másolatokat hívjuk "reprint"-nek. Az újranyomtatott híres festmények nem csak lakásokat vagy irodákat díszíthetnek, hanem sokszor helyettesítik az eredeti képeket pl. azok restaurálása során, vagy vándorkiállításokon, ahol nem szeretnék a nagyon értékes műtárgyakat utaztatni. Stúdiónk digitális gyűjteményében megtalálhatod többek között Leonardo, Monet, Mucha és sok más alkotó munkáit, kérdezd kollégáinkat a lehetőségekről.

Művészi nyomtatás matt - selyemfényű - metálfényű vászonra

Festővászon választékunkat alaposan válogattuk meg, csak olyan alapanyagokkal dolgozunk, melyeknél nem csak a nyomtatási minőség tökéletes, hanem alkalmasak a vakrámára feszítésre.
Fontos szempont a vászon felületének megválasztása: a matt vászonnal könnyen elérhetjük a festmény-hatást, a selyemfényű vászon növeli a fotók kontrasztját és hasonlít az olajfestmények felületéhez. Az ezüstös metálfényű vászon csillogóan jeleníti meg az arany színeket és a különleges absztrakt fényhatásokat.
Böngéssz vászon alapanyagaink között a Papírok - vásznak - extra médiák menüpontban.

A festővászon nyomtatása

Mindegyik festővászon alapanyagunk finom szövésű, mert könnyedén át kell haladnia a nyomtatófej alatt anélkül, hogy hozzáérne. Egy durva textúra akár kárt is tehetne a fej finom fúvókáiban. Gyártáskor a festővászon felszínére egy nanométer vékonyságú vatta-szerű réteg kerül (inkjet coating), ami gyorsan magába szívja a tintát, kapillárisaiba zárja a festék pigmentjeit, így érve el a nagyon hosszú fakulásmentes élettartamot. A tintabefogadó réteg megakadályozza a tintacseppek szétterülését, emiatt a nyomtatott kép felbontása, élessége megmarad.

Festés kézzel a nyomtatott festővászonra

A vászon alapanyagaink ugyanazok, amiket a képzőművészek, festőművészek is használnak festésre. Nyomtatás után a tintának teljesen meg kell száradnia, majd a vászonra ugyanúgy lehet festeni, mint az üres felületre. Gond nélkül festhetünk a nyomtatott vászonra akrillal, olajfestékkel.

Vászonkép nyomat díszítése, kiegészítése kézi festéssel

Sok alkotó alkalmazza a sokszorosított nyomatok egyformaságának megbontására a kézi díszítést (angol szaknyelven embellishing). Legtöbbször valamilyen kiegészítést, geometrikus mintát, néhány foltot helyeznek el kézzel, így egyedivé téve a nyomatok egyhangúságát.
Mivel a nyomtatóinkban nincs fehér, arany és ezüst festék, ezért ezeknek a színeknek a reprodukciója is nagyon változatos eredményt mutat.
• Legtöbbször az arany és ezüst mintákat, alakzatokat festik rá utólag festékkel a nyomatokra.
• A fehér színt az alapanyag színe, esetünkben a vászon színe adja, ezért a nagyon világos fehér elemeket csak utólag, ecsettel lehet megfesteni.
• Érdekesség a textúrával szkennelt és nyomtatott 3D-s hatású reprodukciókra néhány igazi, vastag ecsetmintát ráfesteni, amitől az egész kép igazi festménynek tűnik.

Digitális grafikából készült vászonnyomat és kézi festmény ötvözése

Számtalan új lehetőséget biztosít a számítógépes festés, a kreativítást támogató szoftverekkel készült alkotás. Amikor egy ilyen képet nyomtatunk vászonra, bármilyen szép a felbontása, élénkek a színei, mégis "csak" egy két dimenziós sík nyomat az eredmény.
Azért, mert a vászonra festésnek nem akadálya a pigment nyomtatás, bármilyen utólagos technikával létre hozhatunk kevert alkotásokat.
A kézzel utólag festett ecsetvonások és az igazi festékvastagság miatt a műértő néző számára is az eredeti alkotás élményét nyújtja az így készült falikép. A látványban pedig szerepelhetnek olyan izgalmas elemek, amit a digitális technika adott hozzá a művész elképzeléséhez.

Alkotóink köréből a legnépszerűbb példa az ilyen alkotásokra Náray Tamás saját márkanéven MédiaMix - teljes színben nyomtatott és utána egyes részein kézzel festett vászonképei.

©Náray Tamás - Tamistarte Gallery, Sitges, Spanyolország

Vázlat nyomtatása, előnyomás kézzel készült festményhez

Nagymértékben megkönnyíti a festőművészek munkáját, ha digitálisan készült, vagy beszkennelt kézi rajzot, kihalványított grafikai alapművet (pl. egy fotót) nyomtatunk a festővászonra. Az így előnyomott vázlat alapján, könnyebben és pontosabban festheti meg a művész a festményt.

A nyomtatott festővászon falikép felületének védelme

Vászonnyomat lakkozása

Legtöbbször a vászonnyomatokat matt felületű festővászonra készítjük. A matt felület azonban nagyon érzékeny a karcolásokra, ujjnyomokra, egy "erősebb" érintés nyomot hagyhat rajta.
A lakkozás előtt megvárjuk a festék teljes száradását, majd magasnyomású szórópisztollyal juttatjuk a vizbázisú matt, vagy selyemfényű réteget a vászonnyomatra.
Az így lelakkozott vászon falikép felülete vízálló, ellenáll a sérüléseknek és könnyen tisztítható. Akár fürdőszobában, vagy más nedves helyiségben is használhatunk vászonkép dekorációt.

A vászonkép utómunkái - vakrámára feszítés - kasírozás - keretezés

A vászonra nyomtatott faliképeket legtöbbször fa vakkeretre, vakrámára feszitjük. A vakrámázás folyamatával külön cikkünkben ismerkedhetsz meg.
A hosszú élettartam miatt a vásznaink alapanyaga nagyrészt természetes pamut. A pamut szálak mellé a rugalmasság növelésének érdekében a szövéskor kiváló minőségű műszálat is kevernek. A szövött anyag természetéből adódóan kis mértékben meg tud nyúlni, ezért fontos, hogy ékelt vakrámára feszítjük. Néhány év elteltével a vászon kicsit megereszkedhet, ilyenkor kis kalapáccsal finoman megütögetve az ékeket, kifeszíthetjük a vászonképet.

Canvas stretching on wooden frame with wedges
Canvas stretching on wooden frame with wedges

Esetenként a vakráma vastagsága akadályt jelenthet a kép elhelyezésében, vagy keretezésében. Vékony képkeret profilokba könnyebb a vászonképet elhelyezni, ha 5mm vastag Gatorfoam lemezre kasírozzuk. A vászon kasírozásához speciális ragasztóanyagot használunk, hogy a vászon nyomatot teljes felületén rögzítse és az szépen simuljon a táblára. Olvass többet a nálunk nyomtatott képek kasírozásáról.

A vászon faliképek önmagukban, keret nélkül is szép, dekoratív megjelenést adnak bármilyen kreatív alkotásnak. Azzal, hogy a kép az oldalélekre fordul és néhány centiméterre kiemelkedik a faltól, érdekes térbeli látványt nyújt.
Igényes környezetben szükség lehet a vászonkép keretezésére, amihez fedőkereteket és dobozkereteket ajánlunk. Nézd meg a kereteink választékát és színeit.